© 2024 | UAB

Actualitat Marc Amat: “Tenia ganes de saber ben bé què va passar el 2003”

L’obra ’23 dies de desembre. Anatomia d’una absència inesperada’ és la guanyadora de la tercera edició del Premi de Periodisme Literari. El seu autor és el periodista Marc Amat Vila, ex-alumne del màster en Periodisme Literari, Comunicació i Humanitats. Parlem amb ell perquè ens expliqui alguns detalls sobre el procés de creació del seu text: un reportatge que analitza el cas que va trasbalsar tot un poble el 2003.

Quin és el tema de l’obra?

’23 dies de desembre’ és un reportatge novel·lat que explica el cas de la desaparició d’una noia de 32 anys el desembre de 2003, en un poblet del Berguedà. Més enllà de resseguir els fets, però, la novel·la periodística se centra en analitzar com la buidor que deixa aquesta persona sacseja de valent les vides de les persones que l’han envoltat.

Com se’t va acudir el tema?

El coneixia de prop: la noia desapareguda era familiar llunyana meva. Jo aleshores tenia 8 anys, i tot i que no recordo massa el moment de la desaparició, sí que he viscut el buit que ha deixat. Quinze anys després, encara segueix sent un tema viu dins la família. Tenia ganes de saber ben bé què va passar el 2003.

De quina manera hi vas treballar?

El reportatge està bastit principalment amb documentació policial, personal, d’hemeroteca i fotogràfica -des de l’autòpsia fins a diversos informes dels Mossos d’Esquadra, passant per retalls de diari i documents escrits per familiars-, però sobretot està basat en llargues entrevistes amb la seva mare, familiars directes i les seves amigues més properes.

Com valores l’experiència d’haver cursat el màster en Periodisme Literari, Comunicació i Humanitats?

És una delícia. En un món del periodisme en què cada vegada es demana més i més immediatesa, aturar-se i poder copsar la realitat amb les eines de la literatura és una meravella. El màster serveix de complement perfecte, i més que necessari, als estudis de Periodisme de la UAB, on, amb el nou pla d’estudis, hi ha una clara manca d’assignatures relacionades amb les humanitats.