© 2024 | UAB

Actualitat Tots els detalls sobre el III Premi de Periodisme Literari

El passat 28 de maig va ser un dia molt especial i emotiu per a nosaltres perquè vam celebrar l’entrega del III Premi de Periodisme Literari a la Llibreria Documenta, en un acte conduït pel professor Albert Chillón i els membres del jurat Juan Pablo Villalobos, Plàcid García-Planas i Rosa Rey. El jurat format també per María Angulo i Marina Pallás no ho va tenir gens fàcil per triar 23 dies de desembre. Anatomia d’una absència inesperada del periodista Marc Amat com a l’obra guanyadora, ja que molts dels originals presentats eren “d’una qualitat excepcional”.

Després d’hores de deliberació es va decidir que el reportatge literari d’Amat mereixia alçar-se amb el primer premi “per l’equilibri entre la tensió narrativa i la naturalitat amb què es desenvolupa la història, utilitzant les eines pròpies del periodisme (investigació i documentació real) i també les tècniques novel·lístiques contemporànies.” L’obra narra el cas real de la Rosa Vendrell, una noia de 32 anys que va desaparèixer el desembre de 2003 en un poblet del Berguedà.

El reportatge Santa Carolina‘, de Julieta Morales, ha estat la finalista i se n’ha destacat la força narrativa i la cruesa del relat, així com la capacitat de l’autora de ficar-se a la pell de la protagonista i de relatar els diferents escenaris i territoris que apareixen dins el llibre. El jurat ha volgut remarcar la qualitat de totes les obres presentades, amb menció especial a tres reportatges que els ha costat molt descartar: ‘Mi nieto, mi nombre’; ‘Un sueldo para Mr.Burns’ i ‘Cabina 16’.

L’obra guanyadora formarà part de Periodismes, una col·lecció d’Angle Editorial que vol donar cabuda a textos periodístics de qualsevol tendència (periodisme literari, d’investigació, social, de guerra, nou periodisme…) que tractin temes d’interès general i que utilitzin les eines característiques de l’ofici, des de l’existència de fonts, la verificació de dades, la capacitat d’anàlisi i síntesi, la independència d’opinió i l’ambició d’influència en la societat. “Estem en un moment en què els mitjans tradicionals de premsa han anat perdent pàgines pels reportatges, i la rapidesa de l’actualitat imposa al periodista d’ofici un ritme de tractament de múltiples notícies que va en contra del reportatge més treballat i pausat”, diu Rosa Rey, editora d’Angle Editorial. Periodismes vol generar l’espai per tractar aquests continguts més en profunditat, entrar a les llibreries i posar-los a la disposició dels lectors, descobrir temes, fomentar el debat i l’esperit crític.